Ledare

 

Sommarläger

Sommarläger

Sköna Dar

Sköna Dar

Lägerskola

Lägerskola

Knatteläger

Knatteläger

Lägerchef

Lägerchef

Fastighetsarbetare

Fastighetsarbetare

Treehouse

Treehouse

Ledaransökan

Tryck nedan för att komma till ansökan för ledare eller ansökan för utbildningsledare (Skeppis och Praktis).

Ledaransökan

Ansökan Skeppis- och Praktisledare

Att vara ledare i KFUM Ängsholmens olika verksamheter

KFUM Ängsholmen har bedrivit läger på ön Ängsholmen sedan 1963. Varje sommar hålls sommarläger indelat i fem perioder, varav ett är konfirmationsläger. Under lägret får deltagarna segla, göra höghöjdsaktiviteter, paddla, delta på olika äventyr samt idrotta och leka. Föreningen anordnar också daglägret Sköna Dar på Ingarö under fyra sommarveckor. Sedan 2019 har vi även ett läger med outdoor-tema på Ängsholmen som kallas Treehouse. Vi har även våra egna ledarskapsutbildningar Skeppis och Praktis som löper parallellt med övriga sommarläger på Ängsholmen. Datumen för samtliga perioder finns längre ner på sidan.

Att vara ledare på Ängsholmen och Sköna Dar är roligt, givande och utvecklande. Det innebär att vara både kamrat och förebild och att kunna ge deltagarna en hjälpande hand. På samma gång kan du få deltagarna att ge det bästa av sig själva men också kunna sätta gränser och skapa ordning.

I Sköna Dars verksamhet möter du deltagarna endast över dagen, vilket ställer höga krav på att snabbt skapa förtroende hos de som kommer till lägret. Som ledare för Sköna Dar får du en utmanande uppgift i att leda och stödja barn och ungdomar med stor variation i bakgrund, etnicitet, språk, trosuppfattning och erfarenheter. Du får möjligheten att utveckla dina ledaregenskaper och skapa nya vänskapsband.

Som ledare på Ängsholmen och Sköna Dar får du möjlighet att delta i utbildningar och ta del av traditioner och erfarenheter som finns inom ledarskap. Ängsholmsandan genomsyrar lägerverksamheten och vänskapen mellan ledarna är stor och håller länge!

Ledaransökan är öppen till och med den 10 april men ansökningar tas emot och behandlas löpande. Besked om ledaruppdrag ges senast den 31 april, men oftast tidigare.

Utbildning och förberedelser

Inför ledaruppdraget får du utbildning av KFUM Ängsholmen. Det finns olika typer av utbildningar och förberedelser inför lägerperioden, vissa frivilliga och andra obligatoriska.

Under vinter och vår kommer du som blivande ledare att bjudas in till seminarier, workshops och inspirationsföreläsningar med teman som ledarskap, barnperspektiv, Första hjälpen och annat som kan vara bra att ha koll på inför ledaruppdraget. Inför en lägersommar är det mycket som behöver ordnas. Bland annat behöver bostäder, båtar och höghöjdsbanor ställas i ordning. Under våren anordnas arbetshelger för att vår ö ska vara redo att ta emot alla de barn som kommer till Ängsholmen. Information om utbildningar och arbetshelger kommer löpande via mail och i ledargruppen på Facebook.

Inför sommaren arrangeras två obligatoriska utbildningshelger, en för Sköna Dar och en för Ängsholmen, där du får lära dig det du behöver kunna inför ditt uppdrag. Helgerna kommer bestå av praktiska utbildningar i de lägeraktiviteter, ledarskapsutveckling och tillfälle för lägerstaberna att träffas och gemensamt förbereda sig inför sommaren.

Datum för utbildningshelger 2020:
Ängsholmen – 21/5 – 24/5
Sköna Dar – 5/6 – 7/6

KFUM Ängsholmen ställer krav på att alla som har ledaruppdrag i föreningen visar upp ett begränsat registerutdrag från polisen innan uppdraget påbörjas. Handläggningstiden kan ibland vara ganska lång, så begär gärna ut ett utdrag redan när du skickar in din ledaransökan. Utdraget ska visas upp för kansliet eller lägerchef innan lägerperioden börjar.

Registerutdrag

Inför varje lägerperiod samlas också ledarna för ett par uppstartsdagar innan deltagarna kommer. Dessa dagar är till för att ledarstaben ska lära känna varandra och för att hinna gå igenom viktiga delar som säkerhet och lägerplanering.

Datum för lägerverksamheten 2020 är:

Sköna Dar Påsklov – 6/4 – 9/4
Sköna Dar Sommarperiod 1 – 15/6 – 26/6
Sköna Dar Sommarperiod 2 – 29/6 – 10/7
Sköna Dar Höstlov – 26/10 – 30/10

Ängsholmen Period 1 – 13/6 – 18/6
Ängsholmen Period 2 – 22/6 – 6/7
Ängsholmen Period 3 – 6/7 – 11/7
Ängsholmen Period 4 – 14/7 – 25/7
Ängsholmen Treehouse – 14/7 – 25/7
Ängsholmen Konfa – 28/7 – 14/8

Skeppis 1 – 13/6 – 26/6
Skeppis 2 – 28/6 – 11/7
Skeppis 3 – 12/7 – 25/7
Skeppis 4 – 31/7 – 14/8

Praktis 1 – 12/6 -26/6
Praktis 2 – 27/6 – 11/7
Praktis 3
– 12/7 – 25/7
Praktis 4 – 27/7 – 14/8

Kom ihåg att du som ledare ska delta på uppstartsdagar inför varje lägerperiod. Dessa dagar är inte medräknade i perioderna ovan.

Ledaransökan

Andra lägergårdar

KFUM Ängsholmen har flertalet systergårdar som har liknande verksamhet som vi har. Dessa gårdar har också massor av ledarmöjligheter att erbjuda. Varför inte testa på att vara ledare på en av dessa gårdar? Det är ju trots allt ett extra plus i kanten att med nya erfarenheter!

Här ser du samtliga KFUM lägergårdar som finns i sverige: http://old.kfum.se/vad-vi-gor/ungdomsarbete/lagergardar/

 

Av dessa lägergårdar så är KFUM Breviks lägergård i Norrköping och KFUM Umeås lägergårdar Norrbyskär och Nydala mest lika KFUM Ängsholmens verksamhet. Kontakta gärna respektive kanslier på dessa gårdar för att höra dig för kring ledaransökningar.

Kontaktuppgifter till Brevik finns här: https://brevik.kfum.se/om/kontakt/

Kontaktuppgifter till Norrbyskär och Nydala finns här: https://umea.kfum.se/lager_start/