Sommarläger      Till anmälan

 

Knatte

Knatte

P1 & P3

P1 & P3

P2 & P4

P2 & P4

Konfa

Konfa

Skeppis

Skeppis

Praktis

Praktis

Treehouse

Treehouse

Anmälan till sommarläger öppnar den 6:e februari kl 09.00. OBS! Anmälan till Konfirmationsläger kan göras upp till 2 år i förväg.

På våra klassiska sommarläger är dagarna fyllda med roliga och spännande aktivitetspass som segling, paddling, pyssel, kamratbana, höghöjdsaktiviteter och mycket, mycket mer. På kvällarna samlas hela lägret för gemensamma aktiviteter som lägerbål, disco, volleybollturnering eller något annat spännande. Ängsholmens klassiska lägerperioder (P1, P2, P3 och P4) riktar sig till barn och unga i åldrarna 8 – 15 år. Vi anordnar också lägret Treehouse för ungdomar från 15 år, där det också ingår en utbildning i ledarskap och friluftsliv.

Utöver dessa anordnar vi Knatteläger för de allra minsta mellan 5 och 8 år, Konfirmationsläger (Konfa) där Ängsholmens klassiska lägeraktiviteter varvas med konfirmationsundervisning. Konfirmationslägret riktar sig främst till ungdomar som fyller 15 år 2020. För äldre deltagare som vill ta steget vidare som ledare anordnar vi två olika ledarskapsutbildningar som kallas för Skeppis och Praktis för åldrarna 16 – 17 år.

Datum och priser för 2021

Period Datum Född år Pris
P1 14/6 – 19/6 2013 – 2009 3 600 kr
P2 22/6 – 3/7 2009 – 2006 7 200 kr
P3 6/7 – 11/7 2013 – 2009 3 600 kr
P4 14/7 – 25/7 2009 – 2006 7 200 kr
Treehouse 20/7 – 31/7 2005 eller tidigare 6 100 kr
Konfa 28/7 – 17/8 2006 10 995 kr*
Knatte VT (datum kommer) 2016-2014 (pris kommer)
Knatte HT (datum kommer) 2016-2014 (pris kommer)

*Priset gäller förutsatt att konfirmanden har rätt till konfirmandpeng från sin hemförsamling. Kontakta KFUM Ängsholmens kansli för mer information. 

** Medföljande vuxna betalar samma pris och skall också boka en plats.

I lägeravgiften ingår det 100 kronor per vecka i lägerkiosken Markis. Inga kontanter tas emot på ön.

Till anmälan


KFUM Ängsholmen söker varje år fondmedel för att kunna reducera kostnaden för familjer som har svårt att bära den ordinarie kostnaden. För mer information om reducerad avgift tryck här:

Reducerad avgift


 • Bra att veta inför lägret

  Som lägerdeltagare för allra första gången kan det vara lite nervöst att åka hemifrån, för att inte tala om hur nervöst det är för föräldrarna. Kanske vet du inte alls hur det ser ut på Ängsholmen eller så känner du inte någon sen innan. Men både du och dina föräldrar kan vara lugna med att vi har mer än 90 års erfarenhet av att bedriva läger och att våra duktiga ledare kommer ta väl hand om dig.

  Här finns också lite praktisk info som är bra att läsa igenom innan det är lägerdags. Undrar ni något mer är ni varmt välkomna att höra av er till kansliet.

  Boende

  På lägret bor deltagarna i en hydda med 10 sängplatser tillsammans med andra deltagara och en Hyddis (hyddledare). Stugorna ligger uppdelade på två byar med fyra hyddor i den Södra byn och fem hyddor i den Norra byn. Hyddisens uppgift är att ha nära kontakt med barnen och se till att de trivs på lägret.

  I varje hydda finns 5 våningsängar, en låda till varje deltagare och ett bord så att man kan umgås med sina kompisar i hyddan. Varje deltagare tar själva med sig lakan för att bädda sin säng med.

  Duschar och dass

  Eftersom Ängsholmen ligger på en ö finns det begränsat med färskvatten att tillgå. Därför har vi havsvatten i våra duschar för det har vi gott om, självklart är havsvattnet både renat och uppvärmt. Istället för toaletter har vi dass ute på Ängsholmen.

  Duschar och dass städas regelbundet av KFUM Ängsholmens ledare.

  Måltider

  Varje dag serverar våra duktiga ledare i köket tre hemlagade mål mat och ett kvällsfika. Alla måltider serveras nästan alltid i vår matsal som heter Loggian. På Ängsholmen serverar vårt kök vällagad mat och många av måltiderna är vegetariska.


  Är du i behov av specialkost är det viktigt att du meddelar det till KFUM Ängsholmen i det konfidentiella formuläret som skickas ut innan lägrets start. Skriv så utförligt som möjligt vad som behövs uteslutas ur kosten, är du vegetarian så skriv då vilken typ av vegetarisk kost du äter. I KFUM Ängsholmen strävar vi efter att alla ska vara välkomna, och vi anpassar därför maten efter bästa förmåga, men vi kan dock ej ta hänsyn till speciella dieter som t.ex. LCHF, Paleo eller liknade.

  Avbokning

  Vid avbokning mer än 4 veckor innan lägerstart* återbetalas allt utom anmälningsavgiften.
  Vid avbokning 2-4 veckor innan lägerstart återbetalas 75% av lägeravgiften, minus anmälningsavgiften.
  Vid avbokning 0-14 dagar innan lägerstart återbetalas 75% av lägeravgiften minus anmälningsavgiften endast mot uppvisande av läkarintyg, utan läkarintyg sker ingen återbetalning.
  *för Konfirmationsläger räknas Förträff 1 som lägerstart.

  Avbokning sker endast via mail, till kansliet@angsholmen.org.


 • Packlista

  Tag gärna med en lista på vad du har med dig till Ängsholmen, då är det lättare att få med sig allt hem igen. Kläderna bör vara märkta med namn för att sakerna lättare ska hitta tillbaka om de kommer på villovägar. Vi har mycket begränsad möjlighet att hitta kvarglömda plagg under sommaren. När sommarsäsongen är över tar vi hem allt som glöms kvar till kontoret inne i stan där ni är välkomna att komma och titta efter det ni saknar. Under hösten skänker vi ej upphämtade kläder till välgörenhet. Observera att vi inte har någon tvättmaskin för deltagare.


  Alla som ska på läger behöver:

  • Underkläder
  • Strumpor
  • Badkläder
  • Shorts
  • T-shirts/Linnen
  • Långbyxor
  • Varm Tröja
  • Regnställ
  • Gympaskor
  • Stövlar
  • Mössa eller solhatt
  • Pyjamas/nattlinne
  • Toalettartiklar inklusive eventuella mediciner
  • Handduk
  • Sängkläder
  • Solkräm
  • Vattenflaska
  • Myggmedel
  • Bestick, en djup tallrik och plastmugg


  Om du ska på P2, P4 eller Konfa behöver du även följande:

  • Sovsäck
  • Liggunderlag


  Ta gärna med:

  • Ficklampa
  • Fiskeredskap
  • Bok
  • Bärbart musikinstrument
  • Kamera
  • Mjukdjur

  Packlista

 • Vad händer på läger?

  Schemat på lägret kan variera lite men det här är ungefär vad som händer en vanlig dag på Ängsholmen:

  8.00 – Väckning

  Några ledare ansvarar för att väcka alla på lägret, oftast görs det på något roligt sätt där ledarna kan ha klätt ut sig och busar, eller så vaknar du till tonerna av någons gitarr.

  8.15 – Flaggberg

  Efter väckningen samlas hela lägret för att hissa flaggan, hälsa alla god morgon och se så att alla har vaknat som de ska.

  8.30 – Frukost

  Frukosten som serveras på Ängsholmen består oftast av hemlagat bröd med pålägg, gröt med diverse tillbehör, filmjölk med flingor och juice.

  10.00 – Pass 1

  Mellan ca 10.00 – 12.30 är dagens första aktivitetpass, då gör oftast hyddan något tillsammans som att segla, pyssla eller paddla kanot.

  12.30 – Lunch

  Lunchen serveras i Loggian där alla på lägret äter tillsammans. Efter måltide turas alla hyddor om att mässa (diska).

  14.00 Pass 2

  Mellan 14.00 – 16.30 är det andra aktivitetspasset. Precis som under det första gör hyddan någon rolig aktivitet tillsammans.

  17.00 – Middag

  Middagen serveras i Loggian där alla på lägret äter tillsammans. Efter måltiderna turas alla hyddor om att mässa (diska).

  18.30 – Kvällsaktivitet

  Efter middagen samlas hela lägret för att hitta på någonting roligt tillsammans. Det kan vara allt från att annordna en volleybollturnering till att leka kurragömma eller något annat kul.

  20.30 – Kvällsfika

  Klockan 20.30 serveras kvällsfika antingen i hyddan eller i Loggian.

  21.00 – Kvällsflaggberg

  Mot slutet av dagen samlas alla för att gemensamt ta ner flaggan och kanske lyssna på någon sång för att komma ner i varv.

  22.00 – Läggning

  Klockan 22.00 ska alla deltagare ha gjort sig i ordning och samlats inne i hyddorna för att prata lite om dagen som varit och sedan sova för att orka med nästa spännande dag.

 • Hur gör jag för att kontakta mitt barn under lägret?

  Deltagarna på Ängsholmen får inte ha simkort i sina egna telefoner under lägret. Detta är för att vi vill att deltagarna ska var med kompisarna på lägret och vara distraherade av det som sker utanför lägret när de är på Ängsholmen. Vår erfarenhet säger oss också att det är lättare att få hemlängtan om det går att ringa obehindrat. För att kunna stötta deltagarna och uppmärksamma om något känns svårt vill vi därför att våra ledare har viss insyn i kontakten hem.

  Föräldrar, vänner och andra anhöriga som vill nå lägerdeltagarna gör det genom att ringa till Lägerchefen på 08-684 507 54. Eftersom deltagarna är ute på aktiviteter under dagarna så tar den som svarar nästan alltid ett meddelande och ber deltagaren att ringa upp när de har en stund över, vilket ibland kan dröja längre än man önskar som förälder. Om ärendet är brådskande kommer deltagaren såklart att få prata med den som ringer på en gång.

  Flera gånger i veckan har deltagarna telefontid när de själva får ringa hem om de skulle vilja.

  Om det skulle hända något på lägret som ni föräldrar behöver veta kontaktar vi er direkt. Det kan vara att deltagaren längtar hem eller är ledsen över något. På lägret lever vi väldigt nära varandra och eventuella problem behöver redas ut på en gång för att inte växa och bli onödigt stora. Vi backar inte för att reda ut konflikter och ni föräldrar får givetvis veta så snart som möjligt om något hänt kring ert barn.

  Dagarna innan lägret blir deltagarens vårdnadsavare kontaktade av en lägerledare för att stämma av informationen som kommit in via det konfirdentiella formuläret samt för att höra lite om förväntningarna på lägeristelsen. Vid detta samtal är det bra om ni som vårdnadshavare informerar en extra gång om det är något som är bra att tänka på vad gäller just ert barn.