Skip to content
Sök

Konfirmationsläger

Inför ankomst

Innehållsförteckning

 1. Bra att veta inför lägret
 2. Konfidentiella formulär
 3. Förträffar
 4. Besöksdag
 5. Kyrkogång inför lägret
 6. Dop på Ängsholmen
 7. Konfirmationsgudstjänst
 8. Fotografering
 9. Hyddindelning
 10. Nötter
 11. Hyddstädning
 12. Rökning och snusning
 13. Sjöaktiviteter
 14. Uppmärkning av egna saker
 15. Fästingar
 16. Transport till och från boda brygga
 17. Transport till och från ängsholmen från boda brygga
 18. Ändra/uppdatera uppgifter
 19. Kontakt med dem där hemma
 20. Medskick hemifrån
 21. Packlista

1. Bra att veta inför lägret

Som lägerdeltagare för allra första gången kan det vara lite nervöst att åka hemifrån, för att inte tala om hur nervöst det är för föräldrarna. Kanske vet du inte alls hur det ser ut på Ängsholmen eller så känner du inte någon sen innan. Men både du och dina föräldrar kan vara lugna. Vi har 100 års erfarenhet av att bedriva läger och våra duktiga ledare kommer ta väl hand om dig.

2. Konfidentiella formulär

Inför varje läger måste det finnas ett fullständigt ifyllt konfidentiellt formulär för varje enskild deltagare. Detta är nödvändigt för att kunna bemöta alla deltagare på bästa sätt och hantera eventuella situationer som uppstår (inte minst akuta sådana). Formulären ska vara oss tillhanda, dvs ifyllda och signerade, senast två veckor innan lägerstart på Ängsholmen.

Skapa ett nytt konfidentiellt formulär gör du via den här sidan.

Observera att det konfidentiella formuläret ska fyllas i av deltagarens vårdnadshavare. 

3. Förträffar 

Under våren arrangeras två förträffar inför sommarens lägervistelse. När tid för dem bestämts hittas det infon under ”datum och tider” genom föregående sida.

Förträff 1 är en digital informationsträff där både föräldrar och konfirmander är välkomna att delta. Träffen är ett tillfälle att lära sig mer om konfirmationslägret och ställa frågor. Deltar gör representant från kansliet, präst, representanter från utbildningsgruppen, lägerchef och programchef. 

Förträff 1 hålls via Zoom och länk till mötet kommer skickas ut till alla anmälda konfirmander ett par veckor i förväg. Ingen anmälan krävs.

Förträff 2

Förträff 2 är starttillfället för konfirmationsundervisningen och är därför obligatorisk för alla konfirmander. 

Träffen kommer hållas i centrala Stockholm, Rosengatan 1. Vi bjuder på pizza och lättare fika.

4. Besöksdag

Under våren arrangeras en besöksdag. Då är deltagare och föräldrar välkomna ut till Ängsholmen för att titta närmare på ön och kanske träffa andra som ska delta i samma läger! Info och anmälan hittas på hemsidans förstasida.

5. Kyrkogång inför lägret

Vår konfirmationspräst uppmanar alla konfirmander att besöka ett par gudstjänster innan lägret på Ängsholmen och fundera över vad som känns bra. Kanske finns det också något som känns konstigt eller obekvämt? 

Inför lägrets start i sommar ska varje konfirmand ha genomfört ett par föruppdrag som vi kommer att skicka ut.

6. Dopgudstjänst 

Det anordnas ett dop ute på Ängsholmen för de konfirmander som inte redan döpta. Dopet sker utomhus, i havet. Klädkod för besökare är finkläder anpassade till skärgården och vädret.

För varje konfirmand som ska döpas är sex anhöriga välkomna ut till dopet. Gemensam utresa och hemresa till och från Ängsholmen sker med båttaxi från Boda Brygga. 

Observera att KFUM Ängsholmen inte bekostar transporten med båttaxi. Ni kommer faktureras för detta i efterhand. Kostnaden är 200 kr tur/retur per person.

Konfirmanderna har ätit lunch innan ni anländer till Ängsholmen. Se till att ni gjort detsamma och ta gärna med er minst en flaska vatten per person, extra viktigt vid varmt väder!

7. Konfirmationsgudstjänst

Konfirmationen äger rum ute på Ängsholmen och om vädret tillåter hålls konfirmationsgudstjänsten utomhus. Klädkod för konfirmationen är finkläder anpassade till skärgård och väder.

Utresa
Gemensam resa med båttaxi sker från Boda Brygga. Båten kommer köra två vändor då vi är många som ska ut och se konfirmationen! Mer info och tid skickas ut närmre inpå.

Hemresa
Första båten tillbaka till Boda Brygga avgår kl 15:45. Även denna gång behöver vi köra minst två vändor för att få plats med alla. 

För er som åker buss till Slussen avgår den kl 16:09 från Boda Brygga, ni har därför förtur vid hemresa.

Observera att KFUM Ängsholmen inte bekostar transporten med båttaxi. Ni kommer faktureras för detta i efterhand. Kostnaden är 200 kr tur/retur per person.

Medtag lunch
Under dagen kommer ni ha möjlighet att äta lunch tillsammans med era konfirmander, detta sker utomhus så länge vädret tillåter. Ni är själva ansvariga för att
ta med lunch till er själva och er konfirmand. Glöm inte att ta med vattenflaskor. 

OBS: På grund av allergi har vi totalförbud för nötter på ön. Det är även förbjudet att ta med och förbruka alkohol på Ängsholmen.

8. Fotografering 

Under lägret kommer en fotograf komma ut till Ängsholmen och fotografera gruppen. Ett fysiskt exemplar av gruppbilden ingår i lägeravgiften och skickas via post till var och en efter lägrets slut. Fler exemplar går att beställa direkt från fotografen om så önskas.

9. Hyddindelning

Under lägren bor alla deltagare i så kallade hyddor som rymmer ungefär 10 personer. I varje hydda finns 5 våningsängar, en låda till varje deltagare och ett bord så att man kan umgås med sina kompisar i hyddan. Varje deltagare tar själva med sig lakan för att bädda sin säng med.

Särskilda önskemål gällande hyddindelning (t.ex. att bo med en särskild kompis) anges i det konfidentiella formuläret. Lägerchefen försöker tillgodose allas önskemål och strävar efter att alla får bo med minst en person som de har önskat. Har en stor grupp önskat att bo tillsammans kan vi inte garantera att alla hamnar i samma hydda.

OBS: Deltagare behöver inte önska hyddkamrater. Det är vanligt att deltagare kommer till våra läger utan att känna någon sedan tidigare och vi har alltid detta i åtanke när vi gör hyddindelningen.

10. Nötter

På grund av allergi råder det totalt förbud mot nötter på Ängsholmen.

11. Hyddstädning

På Ängsholmen hjälper vi varandra. Varje dag hjälps alla, både deltagare och ledare, åt att snygga upp i och utanför hyddorna. En grupp – mässen – sköter diskning och dukning enligt rullande schema. Ibland har vi ett ”knööslag” som har till uppgift att utföra vissa lättare praktiska arbeten, t.ex. att plocka skräp och på andra sätt ta hand om naturen i vilken vi alla vistas under lägret. Samma sak sker även under Ö-röjning då alla ledare och deltagare hjälps åt att snygga till ön lite extra.

12. Rökning och snusning

Rökning och snusning är strikt förbjudet på ön för samtliga deltagare. Förbudet gäller även e-cigaretter och eventuella nikotinfria alternativ.

För frågor kring detta kontakta kansliet på kansliet@angsholmen.org eller 08-684 507 50.

13. Sjöaktiviteter

Flytväst är obligatorisk vid alla sjöaktiviteter och finns att låna på ön. Vid längre utfärder, både till lands och sjöss, utrustas varje grupp med första hjälpen-utrustning. En följebåt finns också alltid till hands. Badning sker gruppvis och det finns alltid minst två ledare närvarande vid bad.

14. Märkning av personliga ägodelar

Se till att du har märkt alla dina personliga saker med namn. Tänk på att vi är flera hundra personer som vistas på Ängsholmen varje sommar och det är jättesvårt att veta vems saker som är vems.

Skulle du trots allt glömma något finns det oftast ingen chans att få tillbaka det förrän till hösten då alla kvarglömda saker fraktas in till KFUM Central på Rosengatan 1, vid Sveavägen. Information om hur och när sakerna kan hämtas publiceras på hemsidan efter sommaren. Efter årsskiftet skänker vi de kvarglömda saker som inte blivit upphämtade till välgörande ändamål. 

15. Fästingar

Fästingar i Stockholms skärgård kan överföra TBE och Borrelia. TBE kan ge upphov till hjärnhinneinflammation men går lätt att vaccinera sig mot. Vi rekommenderar alla som ska vistas på Ängsholmen att vaccinera i förväg.

Borreliainfektion kan ge mängder av symtom men infektionen hävs lätt med antibiotika. Borrelia går det dock inte att vaccinera sig mot. Om du vill veta mera om TBE och Borrelia kan du höra av dig till infektionskliniken eller vårdcentralen i din kommun.

16. Transport till och från Boda Brygga

Alla deltagare ansvarar själva för att ordna transport till och från Boda Brygga vid lägerstart och slut. Boda brygga ligger på Värmdö och adressen är Bodavägen, Värmdö.

Vi rekommenderar samtliga som kommer till Ängsholmen att åka kollektivt. Vi vill värna om vår natur och vill att vår lägerverksamhet är så miljövänlig som möjligt.

Hållplatsen som SL bussarna stannar vid heter Boda Brygga. Hitta din resa här: https://sl.se/

För de som trots allt åker bil till Boda brygga finns en parkering i anslutning till bryggan, där går det att betala parkeringsavgiften via sms eller kort.

18. Transport till och från Ängsholmen, från Boda brygga 

En taxibåt hämtar deltagarna i Boda och skjutsar dem till Ängsholmen. Båttaxin bokas av KFUM Ängsholmens kansli och kostnaden för transporten ingår i lägeravgiften.

Nedan kommer vi publicera transporttiderna för resan från Boda brygga till Ängsholmen.

Transporttiderna publiceras här under juni.

18. Ändra eller uppdatera uppgifter 

Logga gärna in på Mina Sidor i vår bokningstjänst och kontrollera att de uppgifter ni angett stämmer (t.ex. behov av specialkost).

19. Kontakt med dem där hemma

KFUM Ängsholmen vill att lägret ska vara en fristad från vardagens snabba informationsflöde och att de som deltar på lägret ska ges möjligheten att vara fullt närvarande. Av denna anledning är det inte tillåtet att använda mobiler, surfplattor eller andra digitala enheter. Vi hoppas att både deltagare och vårdnadshavare respekterar detta och lämnar tekniken hemma.

Om deltagaren behöver sin mobil vid hämtning och lämning är det möjligt att ta med den. Alla medtagna mobiler ska lämnas in vid lägerstart och kommer förvaras i ett låst skåp under hela lägervistelsen.

Under lägret kommer det erbjudas telefontider då det är möjligt att ringa hem. Om det uppstår behov är det självklart möjligt att låna en telefon för att ringa hem även utanför telefontider.

Som anhörig går det bra att ringa till lägerledningen med brådskande ärenden. Allmän kommunikation hänvisas dock till telefontiderna eller gamla hederliga brev.

Behöver du komma i kontakt med en deltagare under lägret finns följande kontaktvägar:

Under perioden 15 juni – 16 augusti kan brev skickas till:
KFUM Ängsholmen
Boda Brygga
139 90 Värmdö

Telefon: 08 – 684 507 54
Lägerkontoret har ingen regelbunden bemanning.
Om ingen svarar kan meddelanden lämnas på telefonsvararen. Vi lyssnar av telefonsvararen regelbundet.

20. Medskick hemifrån

Inget ätbart får tas med eller skickas ut till ön. Vänligen respektera detta. Under särskilda tillfällen går det att handla godis i lägerkiosken. Detta ingår i lägeravgiften, inga fickpengar behöver skickas med. 

21. Packlista

Nedan finns ett förslag på packlista att utgå från.