Inför ankomst sommarläger
På den här sidan kan du läsa mer om:
- Ny på Ängsholmen?
- Besöksdag
- Konfidentiella formulär
- Boende
- Medskick hemifrån och nötförbud
- Godis
- Städning
- Rökning och snusning
- Märkning av personliga ägodelar
- Fästingar
- Mobilförbud och kontakt med dem där hemma
- Packlista
- Transport till och från Ängsholmen
1. NY PÅ ÄNGSHOLMEN?
Att åka på läger för första gången är ett spännande äventyr! Visst kan det kännas pirrigt att lämna hemmet, både för dig och dina föräldrar, men oroa dig inte – du är i trygga händer. Oavsett om du aldrig har varit på Ängsholmen tidigare eller om du ännu inte känner någon där, kommer du snabbt att känna dig som hemma. Med över 100 års erfarenhet av att skapa fantastiska lägerupplevelser och engagerade ledare som brinner för att ge dig den bästa tiden, kan vi lova att du får en sommar fylld av nya vänner, spännande aktiviteter och massor av skratt!
2. BESÖKSDAG
Under våren arrangeras en besöksdag som främst riktar sig till dig som ännu inte har varit på Ängsholmen. Det är ett perfekt tillfälle för både deltagare och föräldrar att komma ut till ön, få en känsla för lägermiljön och kanske träffa andra nya lägerdeltagare.
Besöksdagen 2025 är söndagen den 1 juni. Anmälan krävs och antalet platser är begränsade. Information om besöksdagen och anmälningsformulär kommer skickas ut till de som är anmälda till våra läger 2025.
3. KONFIDENTIELLA FORMULÄR
Inför ett läger är det obligatoriskt att fylla i ett konfidentiellt formulär för varje deltagare. Formuläret fylls i av en vårdnadshavare och innehåller detaljerade frågor om barnets hälsa och välbefinnande. Informationen är avgörande för att vi ska kunna ge varje deltagare den bästa möjliga upplevelsen samt för att vi ska vara förberedda på att hantera eventuella situationer som kan uppstå, inklusive akuta sådana.
Formulären är digitala och signeras enkelt med BankID. Formuläret ska vara ifyllt och signerat senast två veckor innan lägret börjar. För att skapa ett nytt formulär, vänligen gå till denna sida.
4. BOENDE
På lägret bor deltagarna i en stuga (så kallad hydda) med 10 sängplatser tillsammans med andra barn och en hyddledare, som vi kallar Hyddis. Hyddisens roll är att ha nära kontakt med barnen och se till att de trivs och har det bra på lägret.
PS. Varje deltagare tar med sig egna sängkläder att bädda med.
Om du vill bo med en särskild kompis, kan du ange det i det konfidentiella formuläret. Lägerchefen försöker alltid tillgodose allas önskemål och ser till att alla får bo med minst en önskad person, men vi kan inte garantera att alla får bo med dem de har önskat.
Det är helt frivilligt att ange önskemål om hyddkamrater. Många deltagare kommer utan att känna någon sedan tidigare och vi har detta i åtanke när vi gör indelningen för att alla ska trivas.
5. MEDSKICK HEMIFRÅN OCH NÖTFÖRBUD
För att säkerställa säkerheten och trivseln för alla deltagare ber vi er att inte skicka med något ätbart hemifrån. All mat, inklusive mellanmål och sötsaker, tillhandahålls av oss och är noga planerad för att tillgodose allas behov.
Observera att vi har ett strikt nötförbud på Ängsholmen på grund av allvarliga allergier. Därför är det extra viktigt att inget ätbart medtas hemifrån.
Tack för er förståelse och ert samarbete för att skapa en trygg och trivsam miljö för alla våra deltagare!
6. GODIS
Vid utvalda tillfällen öppnar vår alldeles egna lägerkiosk – Markis! Här kan deltagarna fylla på energin (och sockernivåerna!) med lite godis. Och det bästa av allt? Godiset ingår i lägeravgiften, så inga fickpengar behövs.
7. STÄDNING
På Ängsholmen hjälps vi alltid åt! Varje dag går både deltagare och ledare ihop för att hålla våra hyddor och omgivningar snygga och trivsamma. En grupp som vi kallar ”mässen” ansvarar för dukning och diskning, och alla får prova på den rollen enligt ett rullande schema.
Då och då har vi också ett ”knööslag” – ett gäng som får ta hand om enklare praktiska uppgifter, som att plocka skräp och vårda naturen vi alla njuter av under lägret. Och när det är dags för ”Ö-röjning” kavlar vi upp ärmarna allihop! Ledare och deltagare jobbar tillsammans för att ge hela ön en ordentlig storstädning.
Tillsammans ser vi till att Ängsholmen förblir en härlig och ren plats för alla!
8. RÖKNING OCH SNUSNING
För allas trivsel och säkerhet är rökning, snusning och användning av e-cigaretter strikt förbjudet på ön för alla deltagare. Förbudet gäller även nikotinfria alternativ.
9. MÄRKNING AV PERSONLIGA ÄGODELAR
Se till att märka alla personliga tillhörigheter med namn. Varje år vistas flera hundra personer på Ängsholmen, så det är svårt att hålla reda på vems saker som är vems.
Det som glöms kvar på ön fraktas till vårt kansli i centrala Stockholm (vid Rådmansgatan) i början av hösten. Information om när och hur du kan hämta kvarglömda saker publiceras på hemsidan under hösten. Efter den 1 november skänker vi ej uthämtade föremål till välgörenhet.
10. FÄSTINGAR
Fästingar i Stockholms skärgård kan sprida TBE och borrelia. TBE kan orsaka hjärnhinneinflammation, men det finns vaccin som skyddar. Borrelia kan ge många olika symtom och behandlas med antibiotika, men det finns inget vaccin mot sjukdomen. För mer information om TBE och borrelia, kontakta infektionskliniken eller din vårdcentral.
11. MOBILFÖRBUD OCH KONTAKT MED DEM DÄR HEMMA
Vi vill att lägret ska vara en fristad från vardagens snabba informationsflöde, där deltagarna ges möjlighet att vara fullt närvarande i nuet och i lägergemenskapen. Därför är användning av mobiler, surfplattor eller andra digitala enheter inte tillåten. Vi hoppas att både deltagare och vårdnadshavare respekterar detta och lämnar tekniken hemma.
Om deltagaren behöver sin mobil vid hämtning och lämning är det tillåtet att ta med den. Alla medtagna mobiler ska dock lämnas in vid lägerstart och förvaras i ett låst skåp under hela vistelsen.
Det kommer att finnas schemalagda telefontider då deltagare kan ringa hem. Vid behov kan deltagare även låna en telefon för att kontakta anhöriga utanför dessa tider.
Anhöriga är välkomna att kontakta lägerledningen för brådskande ärenden. För övrig kommunikation hänvisar vi till telefontiderna eller till brevväxling.
Postadress (11 juni – 12 augusti):
KFUM Ängsholmen
Boda Brygga
139 90 Värmdö
Telefonnummer: 08 – 684 507 54
Observera att lägerkontoret inte är regelbundet bemannat. Om ingen svarar, går det bra att lämna ett meddelande på telefonsvararen som avlyssnas regelbundet.
12. PACKLISTA
Osäker på vad som ska packas och vad som kan lämnas hemma? Här är ett förslag på packlista att ha som guide!