
Under våren hålls två förträffar inför sommarens läger:
Konfirmander som inte är döpta har möjlighet att döpas ute på Ängsholmen, i havet. Till dopet är ett begränsat antal anhöriga (ca 4 person, exakt antal meddelas på förträff 1) till dopkandidaten välkomna ut till Ängsholmen.
Om konfirmanden vill döpas på annat sätt går det självklart bra. Då är det viktigt att ordna dopet genom hemförsamlingen i god tid före lägret.
Konfirmationen hålls på Ängsholmen,och varje konfirmand får bjuda med ett begränsat antal anhöriga till gudstjänsten. Det exakta antalet anhöriga som är välkomna ut till Ängsholmen meddelas under förträff 1, men det brukar vara ca 4 personer.
Konfirmationslägret leds av en lägerledning med en konfirmationspräst, en utbildningsgrupp från Svenska kyrkan samt en lägerchef och en programchef från KFUM Ängsholmen. De har hjälp av cirka 40 ledare på Ängsholmen, som ansvarar för båtar, kök, höghöjdsbanan och andra lägeraktiviteter.
KFUM Ängsholmen är en ungdomsförening där de flesta av våra ledare är unga vuxna mellan 18 och 25 år. Vår idé är att vara en organisation av unga för unga, och vi ser värdet i att unga leder unga.
Förutom våra ordinarie ledare har vi även ledaraspiranter under utbildning, som kallas ”skeppisar” och ”praktisar”. Dessa ledarutbildningar leds av erfarna ledare med särskilt ansvar för att stödja och utveckla de framtida ledarna.
Under våren arrangeras en besöksdag som främst riktar sig till dig som ännu inte har varit på Ängsholmen. Det är ett perfekt tillfälle för både deltagare och föräldrar att komma ut till ön, få en känsla för lägermiljön och kanske träffa andra nya lägerdeltagare! Besöksdagen hålls i maj och vi lägger ut mer information på hemsidan och Instagram inför varje säsong.
Den exakta avgiften för konfirmationslägret fastställs under hösten året innan lägret. Vid bokning betalas en första delbetalning på cirka hälften av avgiften. Den andra delbetalningen faktureras i början av lägeråret och inkluderar resterande belopp samt en medlemsavgift på 50 kr.
Om du önskar ett annat betalningsupplägg som passar din ekonomi, kontakta kansliet på kansliet@angsholmen.org.
Du kan också ansöka om reducerad avgift. Läs mer om det här.
I lägeravgiften för konfirmationslägret ingår:
En gruppbild tas under lägret. Ett exemplar ingår i lägeravgiften och skickas hem till er med posten efter lägret.
På lägret bor deltagarna i en stuga (så kallad hydda) med 10 sängplatser tillsammans med andra barn och en hyddledare, som vi kallar Hyddis. Stugorna är indelade i två byar: Södra byn har fyra stugor och Norra byn har fem. Hyddisens roll är att ha nära kontakt med barnen och se till att de trivs och har det bra på lägret.
Varje deltagare tar med sig egna sängkläder att bädda med.
Eftersom Ängsholmen är en ö har vi begränsad tillgång till färskvatten. Därför använder vi renat och uppvärmt havsvatten i duscharna. Istället för toaletter har vi utedass.
Vi ser till att duschar och dass städas regelbundet av våra ledare.
Varje dag serverar våra duktiga ledare i köket tre hemlagade mål mat och en kvällsfika. Många av måltiderna är vegetariska.
Är du i behov av specialkost är det viktigt att du anger det under deltagarens profil som du får fylla i vid bokningen. Skriv så utförligt som möjligt vad som behövs uteslutas ur kosten, är du vegetarian så skriv då vilken typ av vegetarisk kost du äter.
I KFUM Ängsholmen strävar vi efter att alla ska känna sig välkomna och anpassar därför maten efter bästa förmåga, vi kan dock inte ta hänsyn till speciella dieter som t.ex. LCHF, Paleo eller liknande.
Ingen dag på Ängsholmen är den andra lik, men här är ett exempel på hur en dag kan se ut:
8.00 Väckning
Ledarna väcker alla på lägret – ofta med bus, utklädnader eller till gitarrspel.
8.15 Flaggberg
Alla samlas för att hissa flaggan och säga god morgon.
8.30 Frukost
Frukost på Ängsholmen brukar vara hembakat bröd, gröt, filmjölk, flingor och juice.
10.00 Pass 1
Dags för första passet! Halva gruppen har undervisning, medan den andra halvan gör aktiviteter som segling, pyssel eller paddling.
12.30 Lunch
Lunchen serveras i Loggian. Hyddorna (stugorna) turas om att mässa (diska).
14.00 Pass 2
Grupperna byter: de som haft undervisning på förmiddagen gör nu aktiviteter, och vice versa.
17.00 Middag
Gemensam middag i Loggian, med diskansvar på rullande schema.
18.30 Kvällsaktivitet
Hela lägret samlas för kvällsaktivitet, till exempel volleyboll eller lägerbål.
20.30 Kvällsfika
Kvällsfika i hyddan eller i Loggian.
21.00 Andakt
Kvällen avslutas med andakt på klipporna i solnedgången.
För allas säkerhet är flytväst obligatoriskt vid alla sjöaktiviteter. Flytvästar finns att låna på ön. Vid längre utflykter, både på land och till sjöss, utrustas varje grupp med första hjälpen-kit och en följebåt är alltid tillgänglig vid behov.
Allt bad sker gruppvis och det finns alltid minst två ledare närvarande för att säkerställa tryggheten vid vattnet.
Vi vill att lägret ska vara en fristad från vardagens informationsflöde, där deltagarna får möjlighet att vara helt närvarande i nuet och i lägergemenskapen. Därför är det inte tillåtet att använda mobiler, surfplattor eller andra digitala enheter.
Deltagarna får ändå möjlighet att ringa hem vid bestämda tillfällen under lägret. Då får deltagarna tillfälligt använda sina mobiler eller låna telefon av oss.
För att ta sig till Ängsholmen behöver man åka båt från Boda Brygga på Värmdö
Alla deltagare ansvarar själva för transporten till och från Boda Brygga. Vi rekommenderar att ni reser kollektivt för att värna om miljön. Det går bussar från Slussen till station Boda Brygga.
En båttaxi, som bokas av KFUM Ängsholmens kansli, transporterar deltagarna från Boda Brygga ut till Ängsholmen. Priset för båttaxin är inkluderad i lägeravgiften.