Skip to content
Sök

Konfirmationsläger

Vårt konfirmationsläger

 Innehållsförteckning

 1. Om KFUM Ängsholmens konfirmationsläger
 2. Förträffar
 3. En vanlig dag
 4. Boende
 5. Duschar och dass
 6. Måltider
 7. Betalning
 8. Kyrkogång
 9. Dop
 10. Konfirmationsgudstjänst
 11. Fotografering
 12. Bibel
 13. Kontakt med de där hemma
 14. Försäkring och medlemsskap
 15. Medskick
 16. Kiosk
 17. Våra ledare
 18. Präst och utbildningsledare

1. Om KFUM Ängsholmens konfirmationsläger

KFUM ängsholmens konfirmationsläger är ett läger där samtal om livet och tro varvas med bland annat segling, paddling, höghöjdsaktiviteter och skapande verksamhet Vi erbjuder tre veckors konfirmationsläger på Ängsholmen, vår ö i Stockholms skärgård. KFUM Ängsholmens konfirmationsläger har plats för ca 70 konfirmander.

2. Förträffar

Under våren kommer två förträffar att arrangeras. På den första förträffen kommer ha en mer informativ karaktär och där är även föräldrarna välkomna. På förträff 2 börjar själva konfirmationsundervisningen. Till denna träff är konfirmanderna välkomna utan sina föräldrar.

På grund av Coronapandemin så planeras förträffarna i år att genomföras digitalt.

3. En vanlig dag på Ängsholmens konfirmationsläger

De flesta dagar har ett halvdagspass där ena halvan av lägret har aktiviteter medans den andra har konfirmationsundervisning. Vid lunch byter grupperna till det andra passet.

4. Boende

På lägret bor deltagarna i en hydda med 10 sängplatser tillsammans med andra deltagarna och en Hyddis (hyddledare). Stugorna ligger uppdelade på två byar med fyra hyddor i den Södra byn och fem hyddor i den Norra byn. Hyddisens uppgift är att ha nära kontakt med barnen och se till att de trivs på lägret.

I varje hydda finns 5 våningsängar, en låda till varje deltagare och ett bord så att man kan umgås med sina kompisar i hyddan. Varje deltagare tar själva med sig lakan för att bädda sin säng med.

5. Duschar och dass

Eftersom Ängsholmen ligger på en ö finns det begränsat med färskvatten att tillgå. Därför har vi havsvatten i våra duschar för det har vi gott om, självklart är havsvattnet både renat och uppvärmt. Istället för toaletter har vi dass ute på Ängsholmen.

Duscharna och dassen städas regelbundet av KFUM Ängsholmens ledare.

6. Måltider

Varje dag serverar våra duktiga ledare i köket tre hemlagade mål mat och ett kvällsfika. Alla måltider serveras nästan alltid i vår matsal som heter Loggian. På Ängsholmen serverar vårt kök vällagad mat och många av måltiderna är vegetariska.

Är du i behov av specialkost är det viktigt att du meddelar det i deltagarens profil vid bokningen. Skriv så utförligt som möjligt vad som behövs uteslutas ur kosten, är du vegetarian så skriv då vilken typ av vegetarisk kost du äter. I KFUM Ängsholmen strävar vi efter att alla ska vara välkomna, och vi anpassar därför maten efter bästa förmåga, men vi kan dock ej ta hänsyn till speciella dieter som t.ex. LCHF, Paleo eller liknande.

7. Betalning

Avgiften för lägret kommer delas upp i två olika betalningstillfällen. Den första avgiften erläggs vid bokning av lägerplatsen och den andra kommer det mer info kring efterhand. Önskar du en anpassad betalning som passar din ekonomi bättre än vår ordinarie betalningsplan så kan vi erbjuda anpassade delbetalningar efter dina önskemål.

8. Kyrkogång

Som en del i konfirmationsundervisningen ska konfirmanden gå i kyrkan fem gånger innan lägret börjar. 

9. Dop

För de konfirmander som inte har döpts så ges möjlighet att döpas på Ängsholmen i havet av vår präst.

10. Konfirmationsgudstjänst

En eller flera konfirmationsgudstjänster kommer att genomföras på Ängsholmen (uppdelat pga Corona).

Gudstjänsterna kommer både livesändas och spelas in, så att era familjer och vänner kan vara närvarande, men ändå på distans.

11. Fotografering

En gruppbild kommer att tas under lägrets gång. Ett exemplar av denna bild ingår i lägeravgiften och skickas hem till er efter lägret per post. 

12. Bibel

I avgiften ingår en bibel.

13. Kontakt med de där hemma

KFUM Ängsholmen vill att lägret ska vara en fristad från vardagens snabba informationsflöde, och vi vill också att ni som deltar på lägret ska ges möjligheten att vara fullt närvarande. Därför har KFUM Ängsholmen valt att inte tillåta mobiltelefoner, surfplattor eller liknande under lägret.

14. Försäkring och medlemsskap

Ett medlemskap i KFUM Ängsholmen samt en olycksfallsförsäkring ingår i lägeravgiften. Har du frågor om försäkringen så är du välkommen att kontakta vårt kansli (mer info längst ner).

15. Medskick

Inget ätbart får tas med eller skickas ut till ön. Detta för att undvika problem med allergier och liknande.

16. Kiosk 

100 kr per vecka att handla för i lägerkiosken ingår i lägeravgiften.

17. Våra ledare

KFUM Ängsholmen är en ungdomsförening för barn och ungdomar och vi har oftast unga ledare som jobbar hos oss. Majoriteten av våra ledare är mellan 18 och 25 år. Detta är en del i vår ideologi: att finnas till för och av unga.

Oftast är ledarstaben uppbyggd ungefär såhär: 1 lägerchef, 1 programansvarig, 9 hyddledare, 1 pyssel-/skapande-ansvarig, 1 hamn- resp. kanotansvarig, 4 hamnledare, 1 fysikus, 1 ansvarig för kamrat- och samarbetsövningar, 1 transportis, 1 praktikus och 2 ansvariga för

höghöjdsaktiviteter. I köket finns kökschef och 5 köksbiträden. Dessutom har vi ett antal ledaraspiranter som är under utbildning, dessa kallas skeppisar respektive praktisar. Dessa utbildningar leds av särskilda skeppis- och praktisledare. Totalt brukar vi ha mellan 35 och 40 ledare på konfirmationslägret.

18. Präst och utbildningsledare

En präst och medhjälpande utbildningsledare leder själva konfirmationsundervisingen efter direktiv som Stockholms stift varje år sätter upp.