Under våren arrangeras två förträffar inför sommarens lägervistelse. Förträff 1 är en digital träff av mer informativ karaktär medan förträff 2 utgör starten för själva konfirmationsundervisningen. Till förträff 2 är konfirmanderna välkomna utan sina föräldrar.
8.00 Väckning
Några ledare ansvarar för att väcka alla på lägret, oftast görs det på något roligt sätt där ledarna kan ha klätt ut sig och busar, eller så vaknar du till tonerna av någons gitarr.
8.15 Flaggberg
Efter väckningen samlas hela lägret för att hissa flaggan, hälsa alla god morgon och se så att alla har vaknat som de ska.
8.30 Frukost
Frukosten som serveras på Ängsholmen består oftast av hemlagat bröd med pålägg, gröt, filmjölk, flingor och juice.
10.00 Pass 1
Dags för dagens första pass! Halva gruppen har undervisning tillsammans med utbildningsgruppen medan den andra halvan har ett aktivitetspass tillsammans med ledarna, t.ex. segling, pyssel eller paddla kanot.
12.30 Lunch
Lunchen serveras i Loggian där alla på lägret äter tillsammans. Efter lunchen turas alla hyddor om att mässa (diska).
14.00 Pass 2
Nu byter grupperna så att de som hade undervisning på förmiddagen gör en aktivitet och vice versa.
17.00 Middag
Gemensam middag i Loggian. Precis som för lunchen turas alla hyddor om att mässa.
18.30 Kvällsaktivitet
Efter middagen samlas hela lägret för att hitta på någonting roligt tillsammans. Det kan vara allt från volleybollturnering till disco eller lägerbål.
20.30 Kvällsfika
Kvällsfika som antingen serveras i hyddan eller i Loggian.
21.00 Andakt
Alla samlas igen för att avsluta kvällen med en kvällsandakt på klipporna i solnedgången.
Den exakta avgiften för konfirmationslägret fastslås under hösten året innan. Vid bokning av plats på lägret debiteras en första delbetalning vid bokningstillfället (ca hälften av totala kostnaden). Delbetalning 2 faktureras i början av det år lägret genomförs och är då resterande belopp av deltagaravgiften samt en medlemsavgift på 50 kr.
Önskar du ett annat betalningsupplägg som passar din ekonomi bättre är det möjligt. Hör av dig till kansliet@angsholmen.org.
Det är också möjligt att ansöka om reducerad avgift. Läs mer om reducerad avgift här.
I lägeravgiften för konfirmationslägret ingår:
Alla som deltar i våra läger måste vara medlemmar i KFUM Ängsholmen, därför ingår en medlemsavgift på 50 kr i lägrets totala kostnad. I deltagaravgiften ingår även en olycksfallsförsäkring. Har du frågor om försäkringen så är du välkommen att kontakta vårt kansli.
KFUM Ängsholmen är en ungdomsförening för barn och ungdomar och vi har oftast unga ledare som jobbar hos oss. Majoriteten av våra ledare är mellan 18 och 25 år. Detta är en del i vår ideologi: att vara en organisation för och av unga.
Ledargruppen brukar vara uppbyggd ungefär såhär: 1 lägerchef, 1 programansvarig, 8 hyddledare, 1 pysselansvarig, 1 hamn- och kanotansvarig, 7 hamn- och kanotledare, 2 fysikus, 1 praktikus och 3 ansvariga för höghöjdsaktiviteter och samarbetsövningar. I köket finns 1 kökschef och 6 köksbiträden.
Dessutom har vi ett antal ledaraspiranter som är under utbildning, dessa kallas Skeppisar respektive Praktisar. Dessa utbildningar leds av särskilda skeppis och praktis-ledare. Totalt brukar vi ha mellan 35 och 40 ledare ute på ön per lägerperiod.
Konfirmationsundervisningen leds av präst och utbildningsgrupp från Svenska kyrkan.
För de konfirmander som inte är döpta ges möjlighet att döpas ute på Ängsholmen, i havet.
Om konfirmanden önskar döpa sig på annat sätt är det självklart ok. Viktigt är dock att detta ordnas genom aktuell hemförsamling i god tid innan konfirmationslägret börjar.
Konfirmationen äger rum ute på Ängsholmen. För varje konfirmand är ett begränsat antal anhöriga välkomna ut till gudstjänsten.
En gruppbild kommer att tas under lägrets gång. Ett exemplar av denna bild ingår i lägeravgiften och skickas hem till er efter lägret per post.
Under våren, oftast i maj, arrangeras en besöksdag. Då är deltagare och föräldrar välkomna ut till Ängsholmen för att titta närmare på ön och kanske träffa andra som ska delta i samma läger som du!
På lägret bor deltagarna i en hydda med 10 sängplatser tillsammans med andra deltagare och en Hyddis (hyddledare). Stugorna är uppdelade på två byar med fyra hyddor i Södra byn och fem i Norra byn. Hyddisens uppgift är att ha nära kontakt med deltagarna och se till att de trivs på lägret.
I varje hydda finns 5 våningsängar, en låda till varje deltagare och ett bord så att man kan umgås med sina kompisar i hyddan. Varje deltagare tar själva med sig lakan för att bädda sin säng med.
Inför lägret är det möjligt att önska någon man vill bo tillsammans med. Vi kan dock inte garantera att vi kan möta allas önskemål.
Eftersom Ängsholmen ligger på en ö finns det begränsat med färskvatten att tillgå. Därför har vi havsvatten i våra duschar. Självklart är havsvattnet både renat och uppvärmt. Istället för toaletter har vi utedass.
Duschar och dass städas regelbundet av lägrets ledare.
Varje dag serverar våra duktiga ledare i köket tre hemlagade mål mat och en kvällsfika. Måltiderna serveras nästan alltid i vår matsal, som heter Loggian. På Ängsholmen serverar vårt kök vällagad mat och många av måltiderna är vegetariska.
Är du i behov av specialkost är det viktigt att du anger det under deltagarens profil som du får fylla i vid bokningen. Skriv så utförligt som möjligt vad som behövs uteslutas ur kosten, är du vegetarian så skriv då vilken typ av vegetarisk kost du äter. I KFUM Ängsholmen strävar vi efter att alla ska känna sig välkomna och anpassar därför maten efter bästa förmåga, vi kan dock inte ta hänsyn till speciella dieter som t.ex. LCHF, Paleo eller liknande.
KFUM Ängsholmen vill att lägret ska vara en fristad från vardagens snabba informationsflöde och att de som deltar på lägret ska ges möjligheten att vara fullt närvarande. Av denna anledning är det inte tillåtet att använda mobiler, surfplattor eller andra digitala enheter.