Skip to content
Sök

Klassresa

Våra aktiviteter

En klassresa på Ängsholmen är fullspäckad med olika aktiviteter från morgon till kväll. Här kan du läsa lite mer ingående om de olika aktiviteterna som erbjuds. Alla aktiviteter genomförs vanligtvis i halvklass.

Innehållsförteckning

 1. Kamratbana
 2. Höghöjdsbana
 3. Stolpbanan
 4. Backklättring
 5. Paddling
 6. Låghöjdsbana
 7. Disco
 8. Sport och lek
 9. Bastu och bad
 10. Lägerbål
 11. Instruktörer

1. Kamratbana

Vårt mål med olika grupper är att stärka gemenskapen. Här är den bästa punkten i det arbetet. Kamratbanan bygger på samarbete – alla i laget hjälps åt att lösa de olika uppgifterna som är kluriga och kräver att alla ställer upp och är aktiva. En perfekt aktivitet för att svetsa samman en grupp.

Oavsett om gruppen som deltar kanske inte riktigt känner varandra ännu eller om gruppen känt varandra i flera år, kommer ni ställas inför uppgifter som utmanar just er förmåga att samarbeta.

En instruktör från Ängsholmen leder er genom Kamratbanan.

2. Höghöjdsbana

Klara av något du aldrig trott du skulle våga. Så kan man sammanfatta idén med vår Höghöjdsbana. De mentala spärrarna flyttas framåt och efter ett pass har vi stärkt deltagarnas självförtroende avsevärt. En upplevelse för livet! Banan är byggd ca fem meter upp i träden. Där får du en chans att uppleva maximal spänning och göra det omöjliga. Balansgång på stock, klätternät och hängbro är några av stationerna. Banan avslutas med med ett hopp i gungan ”Hang loose”.

Säkerheten i banan är hög. I banan är du säkrad med klätterselar och hjälm är obligatorisk.

OBS!

 • Höghöjdsbanan erbjuds endast för åk 5 och uppåt. Minimilängd för att gå banan är 140 cm. För de lite större är maxvikten 90 kg.
 • Gympaskor krävs i Höghöjdsbanan, något du alltså måste ta med dig.
 • Höghöjdsbanan kan av säkerhetsskäl ej användas vid alltför dåligt väder. Beslut om eventuell avstängning fattas av utbildade ledare. Självklart betalar ni ej för passet om det ställs in.
 • Önskar ni gå Höghöjdsbanan måste den bokas i förväg, något vi varmt rekommenderar. För höghöjdsbanan betalar ni separat, se prislistan.

Vid höghöjdsbanan finns alltid ängsholmsinstruktörer som leder dig och ansvarar för säkerheten.

3. Stolpbanan

Ängsholmens höghöjdsbana är bygd upp i trädkronorna, i stolpbanan har vi byggt olika stationer mellan höga stolpar, för tillfället finns det tre stycken men flera är påväg. I stolpbanan liksom höghöjdsbanan är du säkrad i en helkroppssele som en av våra instruktörer säkrar dig med. Knytskor liksom hjälm är krav för att få delta.

4. Backklättring

Hur många drickabackar klara du att bygga på höjden och samtidgt stå/sitta på dem? En instruktör från Ängsholmen leder er genom backklättringen.

5. Paddling

Vi har kanoter av typen kanadensare. I Lagunens lugna vatten är det perfekt att lära sig grunderna innan man ger sig ut på längre äventyr. I de fall då gruppen delas upp i två delar är detta ett vanligt alternativ för ena halvan. Gruppens egna ledare ansvarar för paddlingen. Ängsholmsinstruktörer hjälper till med instruktioner innan passet.

6. Låghöjdsbana

En bana inspirerad utav vår stora höghöjdsbana fast inte riktigt lika högt upp. I låghöjdsbanan kan du utmana din balans som krävs för att ta sig igenom banan på egen hand eller ta sig igenom tillsammans med en kompis något som är lättare sagt än gjort. En mycket uppskattade aktivitet som klassen kan göra utan närvaro från ängsholmsinstruktör. Hjälm är ett krav och tillhandahålls på ön.

7. Disco

Disco brukar vara en efterlängtad kvällsaktivitet. Tag med egen musik. Att koppla in i vår musikanläggning med AUX-sladd. Vi bjuder på popcorn, ni får gärna ta med annat gott om så önskas.

OBS! Tänk dock på att det råder totalt nötförbud på Ängsholmen.

8. Sport och lek

Det finns enklare bollplaner för fotboll, basket, volleyboll och vi har även en bouldervägg som det går att klättra på. Den utrustning som krävs finns ute på ön. Vi har även pingis och andra sällskapsspel.

9. Bastu och bad

Vi har en mysig vedeldad bastu på ön. Att basta och därefter utmana sig själv att ta ett bad är en populär kvällsaktivitet under lägerskolan. Då Ängsholmen ligger ute i mellanskärgården är tillgängligheten till rinnande vatten begränsad. Dusch finns att tillgå i den bastuanläggning, här erbjuds saltvattensduschar som alltid finns att tillgå.

Allt bad på Ängsholmen skall övervakas av vuxna.

10. Lägerbål

Vi har en stor lägerbålsplats och flera små. Här kan man samlas på kvällen och grilla korv, sjunga, umgås och beundra den vackra utsikten över skärgården.

11. Instruktörer

Instruktörer från Ängsholmen ansvarar för passen vid: Kamratbana, Höghöjdsbana och stolpbanan. Gruppen måste dock ha egna ledare med även på dessa aktiviteter för att allt ska flyta på bra. Vad gäller all övrig aktivitet, måltider, tidpassning etc. ansvarar klassens egna ledare.