Skip to content
Sök

Klassresa

Om våra klassresor

INNEHÅLLSFÖRTECKNING:

 1. Vad är en klassresa på Ängsholmen
 2. Boende
 3. Matsal och mat
 4. Matlagning och diskning
 5. Nötter
 6. Städning
 7. Toaletter/Dass
 8. Dusch
 9. Sängkläder
 10. Eldning och rökning
 11. Alkoholförtäring
 12. Medföljande ledare/föräldrar
 13. Betalning
 14. Vad som ingår i priset
 15. Vad som tillkommer
 16. Transporter till och från Ängsholmen
 17. Extratransport

1. VAD ÄR EN KLASSRESA PÅ ÄNGSHOLMEN?

På klassresan, eller lägerskolan som det också kallas, vistas upp till två klasser på ön samtidigt under 2-3 dagar. Vistelsen består i ett antal aktiviteter och utmaningar för såväl gruppen som individen. Exempel på aktiviteter är: Teambuilding (samarbetsövningar), Kanot, Backstapling och som tillval finns också Höghöjdsbana (över åk 5). Aktiviteterna utmanar gruppens förmåga att samarbeta, kommunicera och övervinna rädslor samtidigt som de bjuder på många skratt. Kvällsaktiviteterna görs klassvis och har disco, korvgrillning eller bastu på schemat. Kvällsaktivitetens är förberedda av våra ledare men ansvaras för av klassen/klassföräldrar. Under er vistelse är en lägerchef och tio ängsholmsledare behjälpliga på ön, dels som aktivitetsinstruktörer och dels tillgängliga för övriga sysslor och frågor.

2. BOENDE

Under vistelsen på ön är det vanliga att klassen blir inkvarterade i en av öns två byar. Dessa består av 4 eller 5 stycken småhus där det finns 10 sängplatser i varje. För grupper som är färre än 20 personer eller fler än 50 personer har vi andra lösningar på boende, kontakta vårt kansli så berättar vi mer.

Vi rekommenderar att rumsindelning är gjord innan ankomst.

3. MATSAL OCH MAT

Alla måltider (förutom lunch på ankomstdagen) ingår i vistelsen hos oss. Alla måltider äts i vår matsal som heter Loggian, där äter alla som är ute på Ängsholmen tillsammans. Maten lagas på plats i vårt kök av vår kökspersonal. Efter varje måltid hjälps alla åt att diska enligt ett rullande schema där grupperna turas om.

För anmälan om specialkost hänvisar vi till formuläret om ankomstmeddelande som behöver fyllas i av er inför klassresan.

4. MATLAGNING OCH DISKNING

Kökspersonal lagar all mat men behöver hjälp med dukning och disk. I mindre grupper ansvarar klassen för fram- och a-dukning, disk m.m. Kökspersonalen hjälper självklart till med instruktioner.

5. NÖTTER

På Ängsholmen råder totalt nötförbud! Detta med hänsyn till alla nötallergiker som besöker ön och de eventuellt väldigt allvarliga konsekvenser som kommer av denna typ av allergi.

6. STÄDNING

Klassen ansvarar vanligtvis för städning av använda utrymmen. Varje grupp städar efter sig och lämnar huset i det skick man själv önskar finna det.

Från och med VT 2021 erbjuder vi möjligheten att köpa in städning. Detta anges då i ankomstmeddelandet och kostar 1000kr.

7. TOALETT/DASS

På Ängsholmen finns torrdass på tre platser på ön. Vi gör vad vi kan för att göra det så trivsamt som möjligt: daglig rengöring m.m. Även utedass har sin charm.

8. DUSCH

På Ängsholmen finns två bastur med tillhörande omklädningsrum och sjövattenduschar med varmvatten tillgängligt. I omklädningsrummet ryms tre duschar.

9. SÄNGKLÄDER

Täcken och kuddar finns för varje säng. Ta med lakan, påslakan och örngott eller sovsäck (se utrustningslistan).

Om vistelsen är tidigt på våren rekommenderar vi egen sovsäck, som är varmare än de täcken vi har.

10. ELDNING OCH RÖKNING

Eldning får endast ske på speciella eldningsplatser. Rökning, stearinljus eller öppen eld får under inga omständigheter förekomma inomhus. Skulle brand trots allt uppstå, finns givetvis nödvändig brandutrustning.

Rökning sker endast på speciellt avsedda plats.

11. ALKOHOLFÖRTÄRING

Alkoholförbud råder på Ängsholmen vilket vi ber er respektera. Även alkoholfri öl och liknande undanbedes då det kan vara svårt för barn att se skillnad på förpackningarna.

12. MEDFÖLJANDE LEDARE/FÖRÄLDRAR

Vi rekommenderar 4-5 medföljande vuxna för en grupp på 25 barn.

13. DELBETALNING

Betalningen är uppdelad i tre delbetalningar. Vid bokning faktureras en bokningsavgift på 5000 kr som bekräftar bokningen. Ett tag innan vistelsen på Ängsholmen faktureras nästa delbetalning på 10 000 kr till angiven kontaktperson. Fakturan skickas via mail ungefär en månad innan vistelsen för klassresor på vårterminen, och tre månader innan klassresor på höstterminen. 

Innan hemfärd från Ängsholmen stämmer vi av exakt hur många det var som var ute på ön och skickar sedan en slutfaktura där eventuell höghöjdsbana, extra transporter och extra måltider är medräknade.

14. DETTA INGÅR I GRUNDPRISET:

 • Frukost, lunch, middag och kvällsfika (ej lunch ankomstdagen) tillagad och serverad av ängsholmsinstruktörer
 • Tillgång till kaffe/te för fikasugna
 • Korvgrillning en kväll, räknas som kvällsfika
 • Övernattning
 • Ängsholmsinstruktörer som hjälper klassen tillrätta
 • Bastu
 • Samarbetsbana/övningar ledda av ängsholmsinstruktörer
 • Stolpbanepass ledda av ängsholmsinstruktörer
 • Kanoter och flytvästar
 • Idrotts- och fritidsutrustning
 • Olycksfallsförsäkring

15. DETTA TILLKOMMER:

 • Resekostnader för gruppen
 • Kostnad för extra transporter med lägrets motorbåtar
 • Kostnad för höghöjdsbanepass

16. TRANSPORTER

Ön Ängsholmen når du endast med båt. Båtresan görs med Waxholmsbolaget eller båttaxi och bokas av KFUM Ängsholmens kansli. Enklast resa görs genom att åka buss (438 från Slussen) eller bil till Boda Brygga på Värmdö (parkering finns). Därifrån tar båtresan ut till Ängsholmen 10-20 minuter.

Ängsholmens brygga heter: Ängsholmen (Gällnö) och går att söka via sl.se eller waxholmsbolaget.se.
Bryggor som Waxholmsbåten stannar vid: Strömkajen, Gåshaga, Vaxholm, Boda Brygga.
Beroende på årstid, går under vissa perioder inga turer med Waxholmsbolaget till eller från Ängsholmen . Då bokas istället båttaxi med Stavsnäs Båttaxi via Ängsholmens kansli.

17. EXTRA TRANSPORTER

Om klassens egna ledarna inte kan stanna hela vistelsen går det att stanna kortare tid. Transporter till och från ön sker då enklast med Ängsholmens båt, kostnad enligt prislistan.